Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman çıngıçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak her hâlde, esnek ve okşayıcı bir dokumada olmalı, adamakıllı bir aromaya ve organize yanmayı katkısızlayacak yanıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf akman yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu erdemli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler bile biröte kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bâtınerken en özen etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sadık bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız haz yada lezzet maalesef pekâlâ hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve bâtınime anık uğramak bâtınindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bâtınilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde bâtıniliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 az yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine göre gayet mutabık ve bâtınilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan haz almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bâtınmeyi çok severken sair bir eş bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir şayan bulunduğunu ve asla bâtınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğustalıkimi purolarına ziyan verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem bileğerlerinden bahsettiğimize göre bu nem bileğerleri neyi bileğustalıktirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, tütün azalır ve bâtınimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça tütün artar, bâtınimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dönem ve sınama ile karar vereceksiniz. Size kimse en oflaz şayan bu ve bu bileğerde bâtınmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız şey vasati 6 kamer içerisinde ustalıklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan hür olmadığı bâtınin muayyen bir dönem içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu hava bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca zait suhunet bileğustalıkimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri sahip olmak bâtınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu şayan iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz erdemli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dönem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve nem in ruzuşeb ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bâtınin en oflaz alternatif olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir çevrilme yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Akşam gün yada sezon intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bâtınin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde erdemli nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak çakılı bir nem değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bâtıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.