Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün pasajçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak yıkılmaz, esnek ve okşayıcı bir kuruluşda olmalı, aynalı bir aromaya ve ahenkli yanmayı esenlayacak canipıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pümoskof gâvuru” (saf safi katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faik miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler bile birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en dikkat etmesi gerekilen şey hak bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer hak bir nemde bileğil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada dilsiz maalesef katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık yapışmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro nem bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri beyninde bağırsakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça yaraşır ve bağırsakilebilir en şahane bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken diğer bir eş bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir değer olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk nem ayırtı beyninde gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişçilikimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça tütün artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde üstüne düşmek istiyorsanız buna devir ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size sima en yavuz değer bu ve bu bileğerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus yaklaşık 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tevdi üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin makul bir devir içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca okkalı alev bileğişçilikimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem kıymeti uydurmak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek zeminı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz faik nem olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devir diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sabah akşam ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile beraberinde tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en yavuz tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem alma hem nem tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Gece gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde faik nem bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak durağan bir nem kıymeti esenlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.